Saunavaunu: Alusta

Alusta

Kun alustan päältä oli saatu purettua vaneri-styrox-vaneri pohja, totesin, että runko on erittäin hyvässä kunnossa ja koska se on pääosin alumiinia, ei siinä ollut korroosiota. Akselit ja kiinnityspultit olivat pintaruosteessa.
Teräsosille suihkuttelin fosforihappoa, mikä tunnetaan myös ruosteenmuuntoaineena.
Tarkistin tässä vaiheessa myös jarrujen toiminnan.
Alkuperäiset lokasuojat olisivat ehkä olleet käyttökuntoiset, mutta olisivat vaatineet paikkailua, joten päätin tilata verkkokaupasta De Haan -merkkiset tandemakselille 13" pyörille tarkoitetut teräskokasuojat. Suunnitelmani oli tehdä vaunusta ns. täyslevyinen, mutta koska kattorakenne olisi räystäällinen, tulisi räystäs silloin vaunun ulkomittojen ulkopuolelle, joten päätin, että vaunun seinät jäävät pyörälinjan sisäpuolelle, johon jäisi tilaa 1850 mm. Tällöin lokasuojat voisi kiinnittä suoraan vaunun seiniin. Todennäköisesti siistein ratkaisu.

Asennuskuvaa täällä


Starkista hain kyllästettyä kakkosnelosta ja kakkoskakkosta ja sahattuani tavaran mittaansa, en malttanut olla sovittelematta kehikkoa elementtejä varten.

Leveys 1850 mm ja pituus 5400 mm, jolla tulee takaylitystä 600 mm.
Poikkitukien päihin teen upotuksen ja pitkittäisjuoksuihin vastaavat.

Liitokset olisi voinut tehdä myös kulmarautoja käyttämällä, mutta tällä tavalla liitoksesta tulee tukevampi, vaikka teettääkin jonkin verran enemmän töitä.

Urakkaa hidastaa myös se, että yläjyrsimeni sanoi sopimuksensa irti, joten jouduin tekemään upotukset käsisirkkelillä ja jiirirahalla.
Kun liitokset varmistaa ruuveilla ja käyttää liimaamiseen uretaanilimaa, joka turvotessaan täyttää kolot, on liitos erittäin pitävä.Upotukset sekä poikittaisiin ja pitkittäisiin osiin tehty, sitten vain osat paikoilleen.
Alkaa näyttää alustalta.Ruoteet on syytä kiinnittää alustaan ruostumattomilla pulteilla, aluslevyillä ja muttereilla. Monta kertaa halvempi hinta suhteessa RST/haponkestävään tavaraan voi saattaa kiusaukseen käyttää sinkittyjä kiinnitystarvikkeita, mutta tämä on väärä kohta säästää.

Kosteuden kanssa tekemisiin joutuva kyllästetty puu hautoo sinkityn kiinnitystarvikkeen huonoon kuntoon muutamassa vuodessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti