Saunavaunu: Katto, kattotuolit ja pellitys

Katto, kattotuolit ja pellitys

Kattoa varten elementin yläosan urospontti siis leikataan pois, jotta saadaan enemmän kantavaa pintaa kattotuolien tuille.


Seuraavassa projektissa olen viisaampi ja käytän yläjuoksujen materiaalina joko vaneria tai terästä. 22x100 lauta elementin yläpinnan molemmille puolille on hieman turhan tukevaa tuohon tarkoitukseen, eikä ole järin kaunistakaan.

Molemmille sivuille tulee kuvan mukainen rakenne. Elementtiä vasten on 22x50 rima, kattotuolia varten on 50 mm leveä ura. jonka molemmin puolin on kakkoskakkonen. Hieman turhan takia tuli tuotakin käytettyä koko matkalle, kattotuolien uria varten olisi riittänyt lyhyemmätkin 50x50 tuet.

Mitoitin urat päissä oleville kattotuoleille niin, että kattotuolin verhoilupaneelin saa päätyelementin tasoon. Kattotuolit kannattaa mitoittaa valmiiksi huonejaon mukaan -näin jälkeenpäin ajateltuna.

Tuet ruuvasin 90 mm ruuvilla sivusta elementin läpi kiinni toisen puolen lautaan, väliin tuli uretaaniliima. Olisin laittanut pillivaahtoa, mutta oli purkki perskules ehtinyt kuivahtaa edellisen pillityksen jälkeen. Kannattaa miettiä valmiiksi sisäpuolelle tulevan laudan tmv. mittä, koska sisäkatto vaatii oman tilansa. Senkin jouduin sirkkelöimään pois, kun tajusin asian vasta tukien ollessa ylhäällä.

Ylätuet tulevat ulos edestä ja takaa reilusti. Ne tukevat rakennetta, kunhan kattotuolit on saatu paikoilleen, jonka jälkeen ne katkaistaan päädyn tasaan.

Kattoruoleista en ehtinyt kuvia ottaa, mutta periaate siis, että tehdään ensimmäinen tarkasti mittojen mukaan ja kloonataan loput.

Kattotuolien tuet ovat 12 mm vaneria. Nauloja ja uretaaniliimaa ei kannata säästellä.
Kattotuolit ovat erittäin kevyet, koska dimensioita niillä ei paljoa ole.
Asennuksessa on syytä kayttää uretaaniliimaa ja ruuvata tuet kiinni juoksuihin huolella.

Kattomaterioaaliksi valikoitui pelti, josta saa kevyen ja kestävän. Pellit myi joensuulainen Poimukate  1100 mm pitkänä 5€ neliömetri.

Malli on tumman ruskea Tiilipoimu, jonka hyötyleveys on 1150 mm. Olisin itse valinnut poimulevyn, mutta tuohon hintaan sitä ei saanut..

Lappeen kaltevuus on 17° (noin1:4).
Räystäs kannattaa mitoittaa niin, että se ei tule vaunun ulkomittojen yli.
Poimukatteen asennusohje

Ruodejaossa valmistaja (Poimukate) esittää noudatettavaksi Ruukin Tiilikaisen jakoa.
Ruoteitten alle tulee luonnollisesti aluskate .

Asennusohjeen mukaisesti katto on helppo asentaa. Asennusta vaikeutti se, että iso osa ruuvierästä oli maalattu alihankkijalla liian paksulti. Ruuvi ei asettunut magneetti-istukkaan ja lipesi poratessa.
Onneksi sain Poimukatteelta kurantin erän tilalle ja lipsahtaneet ruuvit sain toivon mukaan kerättyä maasta pois, jotta niitä ei sitten löydy auton renkaasta.
Harjapellin väliin olisi ohjeen mukaan tullut muototiiviste, mutta minua valistettiin, että sekään ei ko. valmistajan tuotteena ole kuranttia tavaraa, joten liimasin pellin alaosiin 25 mm solukumitiivisteen. Tässäkään ei kannata ruuveja säästellä.

Kuvan pikapuristin on räystäslautaa kiinni pitämässä.


Räystäälle voisi vielä asentaa tippapellin. Jää mietintään, samoin kuin päätyräystäspellit.


Vuorilaudat asennettuna valkoiseksi pohjamaalatusta 20x95 räystäslaudasta.

Pellitys istuu melko hyvin lautoihin nähden, pitää katsoa sesongin yli, että tarvitaanko räystäisiin pellit ja asentaa ve ennen pintamaalausta.

Myöhempään jää vielä räystään alusten verkotus ja kattaminen. Moni asia saa aikalisän nyt kun vesikatto on paikoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti